Digitaal veldwerk

‘Ik wist niet dat er hulp was voor iemand zoals ik.’ - Lena, werkt in de escort

Overal in ons land zien we gedwongen prostitutie en mensenhandel. De meeste prostituees krijgen te maken met fysiek, seksueel of psychisch geweld. Van alle slachtoffers van mensenhandel werkt 60% in de prostitutie. Zij worden gedwongen dit werk te doen door fysiek of psychologisch geweld, schulden of chantage. Wij zien dagelijks de negatieve gevolgen hiervan: vrouwen die worstelen met hun identiteit en met lichamelijke en psychische trauma’s. Het is gemakkelijk om in deze sector aan de slag te gaan maar, zelfs voor hen die zelfstandig instapten, kost uitstappen veel tijd, energie en vooral moed.

Veel prostitutie vindt plaats via het internet. Via seksadvertenties en social media worden afspraken gemaakt met klanten in hotels, clubs, thuis of op andere plekken. Het is moeilijk om deze prostituees te bereiken, want veel gebeurt ongezien. In deze sector is er veel mensenhandel en geweld. THDV bereikt deze prostituees via het digitale veldwerk van ons project Scharlaken Koord. Websites met seksadvertenties worden geanalyseerd en duizenden mobiele nummers ontvangen een sms met ons hulpaanbod. Via onze website is het mogelijk om live en anoniem met hulpverleners te chatten. Verschillende partnerorganisaties werken inmiddels via ons systeem en ook de politie maakt regelmatig gebruik van onze analyses. We sturen naast ons hulpaanbod ook concrete berichten met bijvoorbeeld informatie over coronaregels of -maatregelen in een specifieke regio. Zo bouwen we het vertrouwen op en durven prostituees contact met ons op te nemen.

Help je ons mee? Voor 50 euro kunnen we 100 vrouwen een sms-bericht sturen. We willen alle prostituees in Nederland bereiken met ons hulpaanbod. Zo laten we iedereen in deze duistere sector weten dat ze gezien worden en dat er een nieuwe start mogelijk is. Sport mee om haar te kunnen bereiken!

#digitaalveldwerk #altijdeennieuwbegin