KENIA - MOZAIEK

(alleen voor Mozaiek kerken)

Energie; we hebben het allemaal nodig, zowel om te leven als ook om te kunnen sporten! In landen als Kenia is dat echt anders. Vooral in het noorden van Kenia leven nog veel mensen bij een vuurtje, een kaars of een kerosine lamp die gevaarlijk is en slecht voor de gezondheid. Stroom is beperkt of zelfs helemaal nog niet aanwezig. Wanneer de zon om 18:30 uur ondergaat, is het werk gedaan, moet je stoppen met studeren en kan je het beste maar gaan slapen. De droom van Mozaiek is om dit jaar via de Muskathlon@home om drie projecten en 300 huishoudens te voorzien van zonne-energie. Hiervoor is nog een bedrag nodig van €40.000,-.

Op de drie projectlocaties gaan doordeweeks kinderen naar school en op zaterdag volgen ze hier het Compassion programma. Op de projectlocaties komen er zonnepanelen die 10 lampen, televisie, radio, laptops, subwoofer en telefoons kan voorzien van energie. Voor de 300 huishoudens in de dorpen rondom deze projecten gaan we een mobiel zonne-energie kit aanschaffen. Een kit bestaat uit een zonne-energiepaneel, oplaadpunt voor een mobiel en drie lampen (waaronder een zaklamp). Met behulp van lampen op zonne-energie wordt een duurzame oplossing geboden om de kinderen uit de projecten ook thuis te voorzien van licht om hun schoolwerk veilig te kunnen maken. Het draagbare systeem is voor de veelal nomadische families geschikt om eenvoudig mee te kunnen nemen.

Compassion verbindt sinds 2019 de Mozaiek kerken in Nederland aan 16 kerken in de regio’s Marsabit en Isiolo in het noorden van Kenia. Zowel Mozaiek als de kerken in het Noorden van Kenia hebben als visie dat zij hun omgeving willen dienen. En daarin willen we elkaar helpen, inspireren en ondersteunen.

Hiervoor zijn er binnen Mozaiek al 1300 mensen die een kind in Marsabit of Isiolo sponsoren. Daarnaast kijken we samen met Compassion Kenia naar wat er nog meer nodig is om hoop te brengen in dit gebied, door middel van waterputten, mensen voorzien van zonne-energie, de begeleiding van jonge moeders of de bouw van nieuwe klaslokalen. Meer weten over de projecten? Ga naar www.mozaiekkenia.nl.

Wil jij je energie gebruiken om de mensen in Kenia te voorzien van zonne-energie? Meld je dan aan bij 1 van de 4 teams van Mozaiek! Mozaiek033 (Nijkerk), Mozaiek055 (Apeldoorn), Mozaiek0548 (Rijssen) en Mozaiek0318 (Veenendaal).

En misschien lukt het jou een nieuwe sponsor te vinden voor 1 van de 300 kinderen die we ook heel graag een kans op een hoopvolle toekomst willen geven!